Συνεργάτες Κανάλι Εταιρικό Site

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Η ΑΤΑΚΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ


ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Η ΑΤΑΚΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ

Η βιταμίνη D ή διαφορετικά χοληκαλσιφερόλη, είναι μια από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Βρίσκεται στον οργανισμό μας με τη μορφή προβιταμίνης και ενεργοποιείται με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
 
Ρυθμίζει το μεταβολισμό των οστών, διατηρώντας την ισορροπία απορρόφησης και έκκρισης ασβεστίου και φωσφόρου. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και τους νεφρούς και στην ανάπτυξη του δέρματος.
 
ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
Η βιταμίνη D περιέχεται σε τροφές όπως, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το ιχθυέλαιο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Έλλειψη της βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στις νεαρές ηλικίες ( κύρτωση στα κάτω άκρα ) οστεοπόρωση (υπερβολική απώλεια ασβεστίου και πρωτεϊνης από τα οστά) και οστεομαλακία (υπερβολική απώλεια ασβεστίου από τα οστά) σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η υπερβολική πρόσληψή της προκαλεί υπερασβεστιαιμία.
 
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι χορτοφάγοι, εφόσον δεν καταναλώνουν ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και οι γυναίκες που θηλάζουν, λόγω πιθανής έλλειψης βιταμίνης D στο μητρικό γάλα.