Συνεργάτες Κανάλι Εταιρικό Site

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ


ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

Το φυλλικό οξύ ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αποτελεί μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι μέρος ενός συνενζύμου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του DNA και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μας.

Παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (τα γρηγορότερα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα στον οργανισμό μας). Επιπλέον, συμμετέχει στη πρωτεϊνοσύνθεση και είναι απαραίτητη βιταμίνη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μέσω της σύνθεσης της χολίνης (ουσία απαραίτητη για τη δημιουργία του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη).


ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΦΥΛΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα όσπρια και τα εντόσθια (συκώτι).

Έλλειψη του παρατηρείται, κυρίως, σε περιπτώσεις αλκοολισμού και σε γυναίκες που χορηγούνται αντισυλληπτικά, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες μειώνουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος, ενώ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ αυξάνονται και ο ρόλος του είναι καθοριστικός στη σύνθεση DNA του εμβρύου.

Κύριο σύμπτωμα αποτελεί η εμφάνιση αναιμίας (λόγω έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων) και θρομβοπενίας. Επίσης, οδηγεί σε διαταραχή της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων και τριχόπτωση.