Συνεργάτες Κανάλι Εταιρικό Site

ΝΑΤΡΙΟ


ΝΑΤΡΙΟ

Το  νάτριο βρίσκεται στον οργανισμό μας σε ποσότητα 120mg  στους ιστούς. Το 30% αυτής της ποσότητας βρίσκεται στην επιφάνεια των κρυστάλλων των οστών.

Το νάτριο αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ρύθμισης του όγκου των εξωκυττάριων υγρών. Συμμετέχει στη ρύθμιση της ισορροπία τους ph στο αίμα και εν μέρει η υδατική ισορροπία εξαρτάται από την κατανομή των ιόντων νατρίου, τα οποία επιτρέπουν και την μετάδοση των νευρικών μηνυμάτων από το ένα κύτταρο στο άλλο.

Το νάτριο απορροφάται στο λεπτό και παχύ έντερο και αποβάλλεται στα ούρα και το δέρμα με τη μορφή ιδρώτα. Ιδιαίτερη προσοχή για υπονατριαιμία πρέπει να επιδείξουν άτομα που εμφανίζουν διάρροια και οι αθλητές λόγω της έντονης εφίδρωσης. Μια καλή λύση είναι η αναπλήρωσή του, κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και μετά, με ποτά εμπλουτισμένα με νάτριο.

Η κυριότερη πηγή νατρίου είναι το χλωριούχο νάτριο, δηλαδή το γνωστό σε όλους αλάτι. Τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου από τη διατροφή έχει συσχετισθεί με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Όσοι εμφανίζουν υπέρταση καλό είναι να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου, τόσο με την προσθήκη του στο φαγητό όσο και με τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων.