Συνεργάτες Κανάλι Εταιρικό Site

ΒΟΤΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ


ΒΟΤΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Το φασκόμηλο ή αλλιώς Salvia (από το λατινικό ρήμα, σώζω ζωές) είναι ένα βότανο το οποίο ανήκει στα πολυετή, θαμνώδη φυτά. Έχει μεγάλα κλαδιά και λευκό-πράσινα παχιά και χνουδωτά φύλλα. Τα άνθη του έχουν χρώμα, ανοιχτό βιολετί. Αναπνέει από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο και προτιμάει το ξηρό περιβάλλον. Αναπτύσσεται και καλλιεργείται παντού, κυρίως στα νησιά. Η μυρωδιά του είναι ιδιαίτερα έντονη και όξινη. Αναφέρεται ότι αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά βότανα που υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο βότανο, το χρησιμοποιούσαν, στην αρχαιότητα, ως πολύφάρμακο. Οι Άραβες πίστευαν ότι είναι ικανό να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια. Οι Λατίνοι το είχαν καθιερώσει ως «το φυτό της αθανασίας» γιατί το θεωρούσαν ιερό. Οι Κινέζοι το χαρακτηρίζουν, ελληνικό βραστάρι και υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το τσάι.

Τα φύλλα του βοτάνου έχουν αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Δρα ως αποχρεμπτικό και ανακουφίζει από το πονόλαιμο. Ακόμη, λειτουργεί σπασμολυτικά στο πόνο της έμμηνου ρήσεως.

Το φασκόμηλο, σε μορφή ροφήματος, μας προστατεύει από στοματικά προβλήματα (άφτρες, φαρυγγίτιδα, ουλίτιδα), καθώς οι ουσίες που περιέχει είναι αντισηπτικές και αντιμικροβιακές.

Εκτός από την εσωτερική δράση, το φάρμακο αναλαμβάνει να προστατέψει και δερματικές διαταραχές (τσίμπημα από κουνούπι ή έντομο, τριχόπτωση). Ακόμη ενισχύει το λιπαρό δέρμα.

Έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο τονώνει τη καρδιά. Έχει διουρητικές ιδιότητες και καταπολεμά τις διαταραχές στο έντερο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φασκόμηλο είναι ένας από τους εχθρούς της υπέρτασης.

Επειδή το γνωστό ρητό «παν μέτρον άριστον» δεν αποτελεί, για όλους, στοιχείο της προσωπικότητας μας, καλό είναι να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση του συγκεκριμένου βοτάνου, διότι μπορεί να αποδειχθεί δηλητηριώδης, λόγω της θουγιόνης (ουσία που προκαλεί κρίσεις επιληψίας, παράλυση στα άκρα κ.α) που περιέχει. Δεν ενδείκνυται σε άτομα με επιληψία και σε έγκυες γυναίκες