ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΝΟΧΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ-ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Οι ειδικοί για τη διάγνωση και την κατηγοριοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη αναγνώρισαν μια ενδιάμεση ομάδα ατόμων, τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως διαβητικά μεν, ωστόσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι αρκετά υψηλά για να είναι φυσιολογικά.  

Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται ως προδιαβητικά, επειδή παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη, γεγονός που οφείλεται στη μεταβολική διαταραχή που εμφανίζουν, η οποία ονομάζεται διαταραχή ανοχής γλυκόζης ή αντίσταση ινσουλίνης.

Η  αντίσταση στην ινσουλίνη είναι εξίσου σοβαρή κατάσταση με αυτή του Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα άτομα που την εμφανίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό και εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ αποτελεί βασικό κριτήριο μεταβολικού συνδρόμου.

Ένα θετικό γεγονός για τους ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο είναι ότι η αρνητική αυτή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, εφόσον αλλάξουν τρόπο ζωής υιοθετώντας μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και εντάσσοντας στη ζωή τους την φυσική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβραδύνουν τις επιπλοκές καθώς και την εμφάνιση της νόσου. 

[31/01/2012]

Επιστροφή